Ar žinojote, kad net 85% žmonių sutaupo daugiau laiko gamindami su karšto oro gruzdintuvu? Šiandien pristatysime jums 50 skanių oro gruzdintuvės receptų, kurie ne tik sutaupys jūsų laiką, bet ir padės paruošti sveikesnius patiekalus.
Karšto oro gruzdintuvė – tai ne tik patogus, bet ir sveikatai naudingas prietaisas. Net 75% naudotojų patvirtina, kad maistas, pagamintas šiuo būdu, turi geresnį skonį. Be to, gaminant išsaugoma iki 50% vitaminų ir mineralų, o akrilamido kiekis sumažėja net 90%, lyginant su tradiciniu kepimu aliejuje.
6L Talpos Karšto Oro Gruzdintuvė su Išmaniomis Virimo Programomis – Sveikam Maisto Gaminimui
Atraskite sveikesnį maisto gaminimo būdą su mūsų 6L talpos karšto oro gruzdintuve! Ši daugiafunkcinė elektrinė orkaitė su išmaniomis virimo programomis ir lietimui jautriu valdymu leis jums mėgautis traškiais, skaniais patiekalais naudojant minimalų kiekį aliejaus. Didelė 6L talpa, 1350W galia ir temperatūros diapazonas nuo 220V iki 240V užtikrina, kad galėsite greitai ir efektyviai gaminti visai šeimai. Pamiršite apie kaltės jausmą dėl nesveiko maisto – dabar galėsite mėgautis savo mėgstamais patiekalais sveikesniu būdu. Tobulas pasirinkimas šiuolaikinei, sveika mityba besirūpinančiai virtuvei!
Šiame straipsnyje rasite įvairių patiekalų receptų – nuo traškių bulvyčių iki tobulai iškeptų daržovių ir žuvies. Visi receptai pritaikyti greitam gaminimui, o jūs galėsite mėgautis skaniais ir sveikais patiekalais, naudodami minimalų aliejaus kiekį.
Traškios Bulvytės

Image Source: La maistas
Traškios bulvytės oro gruzdintuvėje – tai tobulas užkandis, kurį paruošite vos per 20 minučių. Visų pirma, tinkamas paruošimas yra esminis žingsnis siekiant geriausio rezultato.
Bulvyčių paruošimo būdai
Prieš pradėdami gaminti, supjaustykite bulves 1/4 colio (maždaug 6 mm) storumo lazdelėmis. Be to, būtina bulvytes pamirkyti šaltame vandenyje 30 minučių – tai pašalina krakmolą ir užtikrina traškumą. Nusausinkite jas popieriniais rankšluosčiais.
Prieskonių deriniai
Taip pat svarbu tinkamai pasirinkti prieskonius. Štai populiariausi deriniai:
- Klasikinis: druska, juodieji pipirai, česnako milteliai
- Itališkas: rozmarinas, bazilikas, oreganas
- Aštrus: kajeno pipirai, paprika, čili milteliai
Kepimo temperatūra ir laikas
Bulvyčių tipas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Šviežios | 200°C | 15-20 min |
Šaldytos | 200°C | 10-15 min |
Geriausiam rezultatui pasiekti, pakratykite krepšelį įpusėjus kepimui. Svarbu neperkauti bulvyčių vienu metu – geriau kepkite mažesnėmis porcijomis, kad jos taptų traškios iš visų pusių.
Jeigu norite išlaikyti bulvytes traškias ilgiau, laikykite jas sandariame inde šaldytuve iki 4-5 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite jas oro gruzdintuvėje 3-5 minutes 175°C temperatūroje.
Vištienos Sparneliai

Image Source: La maistas
Sparneliai oro gruzdintuvėje tampa ypatingai traškūs iš išorės ir sultingi viduje. Visų pirma, norint pasiekti geriausią rezultatą, svarbu tinkamai paruošti sparnelius.
Marinato receptas
Prieš kepimą, nusausinkite sparnelius popieriniu rankšluosčiu. Paruoškite marinatą iš alyvuogių aliejaus, česnako miltelių ir druskos. Be to, galite įmaišyti citrinos žievelių. Marinuokite 30 minučių arba per naktį, kad mėsa įgautų daugiau skonio.
Kepimo technika
Etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pirmasis | 180°C | 18 min |
Antrasis | 200°C | 5-6 min |
Taip pat svarbu neperkrauti gruzdintuvės krepšelio – sparneliai neturėtų liestis vienas su kitu. Kas 6 minutes pakratykite krepšelį, kad sparneliai iškeptų tolygiai.
Padažų pasiūlymai
Iškeptus sparnelius galite patiekti su įvairiais padažais:
- Klasikinis bufalo padažas su sviestu
- Medaus ir česnako padažas
- Teriyaki padažas
- Česnako ir parmezano padažas
Sparneliai išlieka traškūs 3-4 dienas, laikant juos sandariame inde šaldytuve. Prieš patiekiant, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 4-5 minutes 200°C temperatūroje.
Žuvies Filė
Baltoji žuvis oro gruzdintuvėje tampa ypatingai sultinga ir traški per vos 10-12 minučių. Šis paprastas ir greitas gaminimo būdas padės jums paruošti tobulą vakarienę.
Žuvies paruošimas
Visų pirma, nusausinkite žuvies filė popieriniu rankšluosčiu. Galite naudoti įvairias baltos žuvies rūšis: menkę, jūros ešerį, tilapiją arba plekšnę. Prieš kepimą, patepkite filė alyvuogių aliejumi, kad paviršius taptų auksinės spalvos.
Prieskonių mišiniai
Štai keletas populiarių prieskonių derinių:
Prieskonių mišinys | Sudėtis |
---|---|
Klasikinis | Druska, pipirai, Old Bay prieskoniai |
Česnakinis | Česnako milteliai, citrinų sultys |
Itališkas | Itališki žolelių prieskoniai, paprika |
Patiekimo idėjos
Taip pat svarbu žinoti, kad iškeptą žuvį galima patiekti su:
- Šviežiomis citrinų skiltelėmis
- Tartar padažu
- Avinžirnių salotomis
- Keptomis daržovėmis
Be to, žuvį galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų sandariame inde. Prieš patiekiant, pašildykite ją oro gruzdintuvėje 350°F (175°C) temperatūroje kelias minutes.
Daržovių Traškučiai

Image Source: VMGonline
Sveiki daržovių traškučiai oro gruzdintuvėje – tai puikus būdas mėgautis skaniais užkandžiais be papildomo aliejaus. Visų pirma, tinkamas daržovių paruošimas yra esminis žingsnis siekiant geriausio rezultato.
Daržovių pjaustymo būdai
Naudokite mandoliną arba aštrų peilį daržovėms pjaustyti 1/16 colio (maždaug 2 mm) storiu. Taip pat svarbu, kad griežinėliai būtų vienodo storio, kad visi iškeptų tolygiai. Prieš pjaustymą, šakniavaisius būtina pamirkyti lediniame vandenyje 20 minučių.
Prieskonių variacijos
Prieskonių derinys | Sudėtis |
---|---|
Klasikinis | Druska, rūkyta paprika |
Žolelių | Krapai, petražolės, svogūnų milteliai |
Aštrus | Čili milteliai, paprika |
Be to, galite eksperimentuoti su cinamonu saldžiosioms bulvėms arba rūkyta paprika burokėliams.
Laikymo patarimai
Tinkamai laikomi traškučiai išlieka švieži iki:
- 1-2 mėnesių neatidarytoje pakuotėje
- 1-2 savaičių atidarytoje pakuotėje
Taip pat svarbu laikyti traškučius sandariame inde, vėsioje ir sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Jeigu traškučiai praranda traškumą, galite juos pašildyti oro gruzdintuvėje kelias minutes.
Kiaulienos Šonkauliukai
Tobuli kiaulienos šonkauliukai oro gruzdintuvėje tampa minkšti ir sultingi per pusvalandį. Visų pirma, tinkamas marinatas yra raktas į sėkmę.
Marinato receptūra
Paruoškite marinatą sumaišydami barbekiu padažą, Worcesterio padažą ir medų. Taip pat įmaišykite česnako druskos, svogūnų miltelių ir paprikos. Marinuokite šonkauliukus per naktį šaldytuve, kad mėsa įgautų daugiau skonio.
Kepimo metodika
Etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pirminis kepimas | 160°C | 25 min |
Apvertimas ir padažo tepimas | 160°C | 5-10 min |
Be to, svarbu neperkauti gruzdintuvės krepšelio – kepkite šonkauliukus vienodu sluoksniu. Kas 10 minučių patepkite juos barbekiu padažu, kad paviršius taptų karamelizuotas.
Garnyro pasiūlymai
Šonkauliukus galite patiekti su:
- Kukurūzų burbuolėmis ir bulvių skiltelėmis
- Coleslaw salotomis
- Keptomis pupelėmis
- Virtais kukurūzais su sviestu
Taip pat galite laikyti iškeptus šonkauliukus šaldytuve iki 4 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 6-7 minutes 200°C temperatūroje.
Krevetės su Česnaku

Image Source: La maistas
Gardžios krevetės su česnaku oro gruzdintuvėje – tai greitas ir paprastas būdas paruošti jūros gėrybes vos per 8 minutes.
Krevetių paruošimas
Visų pirma, atšildykite krevetes po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jeigu krevetės su kiautais, nulupkite juos, tačiau galite palikti uodegėles. Didelės arba karališkosios krevetės yra tinkamiausios, nes jos išlieka sultingesnės.
Prieskonių deriniai
Temperatūra | Laikas | Apvertimas |
---|---|---|
200°C | 7-8 min | Po 4 min |
Taip pat paruoškite česnakinį sviesto padažą: ištirpinkite sviestą, įmaišykite smulkintą česnaką, druską ir citrinos sultis. Be to, galite įdėti raudonųjų pipirų dribsnių arba rūkytos paprikos.
Patiekimo variantai
Iškeptas krevetes galite patiekti:
- Su citrinų skiltelėmis ir traškia duona
- Ant makaronų su česnakinio sviesto padažu
- Salotose kaip papildomą baltymų šaltinį
- Taco pavidalu su šviežia salsa
Taip pat svarbu žinoti, kad iškeptas krevetes galima laikyti sandariame inde šaldytuve iki 3-4 dienų.
Cukinijų Žiedai
Traškūs cukinijų žiedai oro gruzdintuvėje – tai puikus būdas paversti paprastas daržoves gardžiu užkandžiu. Visų pirma, tinkamas paruošimas yra esminis žingsnis siekiant geriausio rezultato.
Tešlos receptas
Prieš ruošdami tešlą, supjaustykite cukiniją 3/16 colio (maždaug 5 mm) storumo griežinėliais. Taip pat apibarstykite griežinėlius druska ir palikite 5 minutes, kad ištrauktų drėgmę. Be to, nusausinkite griežinėlius popieriniu rankšluosčiu.
Paruoškite tešlą iš:
- Paprastų džiūvėsėlių (ne panko)
- Tarkuoto parmezano sūrio
- Kukurūzų krakmolo
- Kiaušinių ir alyvuogių aliejaus
Kepimo temperatūra
Etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pirminis kepimas | 163°C | 10 min |
Po apvertimo | 163°C | 8-12 min |
Svarbu kepti cukinijų griežinėlius vienodu sluoksniu, neperkauti krepšelio. Taip pat apverskite griežinėlius įpusėjus kepimui.
Padažo receptas
Galite patiekti su įvairiais padažais:
- Marinara padažu
- Česnakine aioli
- Tzatziki padažu
- Ranch padažu
Be to, iškeptus cukinijų žiedus galima laikyti ant vielinės grotelės, kad išliktų traškūs. Jeigu norite pašildyti, įkaitinkite oro gruzdintuvę iki 175°C ir pakepkite 2-3 minutes.
Falafeliai

Image Source: Lorjus Life
Artimųjų Rytų virtuvės pasididžiavimas – falafeliai – tampa dar sveikesni ruošiant juos oro gruzdintuvėje. Visų pirma, tinkamas avinžirnių paruošimas yra esminis žingsnis siekiant autentiško skonio.
Avinžirnių paruošimas
Džiovintus avinžirnius būtina mirkyti vandenyje 24 valandas. Taip pat įdėkite pusę arbatinio šaukštelio kepimo sodos į vandenį – tai padės suminkštėti avinžirniams. Be to, prieš ruošiant masę, nusausinkite avinžirnius popieriniu rankšluosčiu.
Prieskonių mišinys
Tradiciniam falafelių skoniui reikalingi šie prieskoniai:
- Kmynai ir kalendros
- Šviežios petražolės ir kalendros
- Česnakas ir svogūnai
- Paprika ir kajeno pipirai (pasirinktinai)
Kepimo etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pirminis kepimas | 190°C | 10 min |
Po apvertimo | 190°C | 5 min |
Padažo receptūra
Klasikiniam tahini padažui reikės:
- Tahini pastos
- Jogurto
- Citrinos sulčių
- Karšto vandens skiedimui
Taip pat galite laikyti paruoštus falafėlius šaldiklyje iki 2 mėnesių. Prieš patiekiant, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 3-4 minutes 175°C temperatūroje.
Sūrio Rutuliukai
Skanūs ir traškūs sūrio rutuliukai oro gruzdintuvėje – tai puikus užkandis jūsų šventiniam stalui. Visų pirma, tinkamas sūrio paruošimas yra esminis žingsnis siekiant tobulo rezultato.
Sūrių mišinys
Geriausiam rezultatui naudokite ožkos sūrį, kuris suteiks kreminę tekstūrą. Taip pat galite eksperimentuoti su įvairiais sūriais:
- Čederio sūris traškumui
- Parmezanas intensyvesniam skoniui
- Mocarela švelnumui
Apvoliojimo variantai
Prieš apvoliojant sūrio rutuliukus, būtina juos užšaldyti 20 minučių. Be to, paruoškite tris dubenis apvoliojimui:
Apvoliojimo etapas | Ingredientai |
---|---|
Pirmasis | Miltai su česnako milteliais |
Antrasis | Plakti kiaušiniai |
Trečiasis | Panko džiūvėsėliai |
Kepimo ypatumai
Oro gruzdintuvę įkaitinkite iki 190°C. Kepkite rutuliukus 6-8 minutes, kol taps auksinės spalvos. Taip pat svarbu neperkauti gruzdintuvės krepšelio – rutuliukai neturėtų liestis vienas su kitu.
Iškeptus sūrio rutuliukus galite laikyti šaldytuve iki savaitės. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 350°F (175°C) temperatūroje kelias minutes.
Baklažanų Griežinėliai
Image Source: Faceboo
Ruošiant baklažanus oro gruzdintuvėje, galite mėgautis traškiu paviršiumi ir švelniu vidumi vos per 20 minučių. Visų pirma, tinkamas paruošimas užtikrina geriausią rezultatą.
Paruošimo būdas
Supjaustykite baklažaną 1/2 colio (maždaug 1,3 cm) storumo griežinėliais. Taip pat apibarstykite griežinėlius druska ir palikite 30 minučių, kad ištrauktų drėgmę. Be to, nusausinkite griežinėlius popieriniu rankšluosčiu prieš kepimą.
Prieskonių deriniai
Kepimo etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pirminis kepimas | 190°C | 17-20 min |
Apvertimas | 190°C | po 10 min |
Apvoliokite baklažano griežinėlius:
- Panko džiūvėsėliais ir migdolų miltais
- Parmezano sūriu ir alyvuogių aliejumi
Patiekimo idėjos
Iškeptus baklažanus galite patiekti:
- Su marinara padažu ir šviežiu baziliku
- Ant makaronų su pomidorų padažu
- Kaip garnyrą prie pagrindinių patiekalų
- Su cashew kremu ir alyvuogių aliejumi
Taip pat galite laikyti iškeptus baklažanus šaldytuve iki 5 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 350°F (175°C) temperatūroje kelias minutes.
Mėsos Kukuliai

Image Source: Lorjus Life
Mėsos kukuliai oro gruzdintuvėje yra vienas iš paprasčiausių ir skaniausių patiekalų, kuriuos paruošite vos per 10-12 minučių.
Mėsos mišinio receptas
Visų pirma, geriausiam rezultatui naudokite 60% jautienos ir 40% kiaulienos mišinį. Į mišinį įmaišykite:
- Šviežiai tarkuotą parmezaną
- Itališkus džiūvėsėlius
- Kiaušinį ir pieną
- Česnako ir svogūnų miltelius
Formavimo technika
Taip pat svarbu formuoti vienodo dydžio kukulius, kad jie keptų tolygiai.
Kepimo etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pirminis kepimas | 204°C | 8 min |
Po pakratymo | 204°C | 2-3 min |
Be to, prieš kepimą, suformuotus kukulius galite palaikyti šaldytuve 20 minučių.
Padažo pasiūlymai
Iškeptus kukulius galite patiekti su:
- Marinara padažu ir makaronais
- Grietinės ir žolelių padažu
- Grybų padažu
- Barbekiu padažu
Taip pat galite užšaldyti žalius kukulius iki 3 mėnesių. Kepant užšaldytus kukulius, kepimo laiką pailginkite iki 15 minučių: 12 minučių kepkite, tada pakratykite ir kepkite dar 3 minutes.
Kalakutienos Kepsneliai

Image Source: La maistas
Kalakutienos kepsneliai oro gruzdintuvėje yra puikus pasirinkimas, kai norite greitai paruošti sveiką ir baltymų gausų patiekalą. Visų pirma, tinkamas paruošimas užtikrina, kad mėsa išliks sultinga ir minkšta.
Marinato receptas
Prieš kepimą, nusausinkite kalakutienos kepsnelius popieriniu rankšluosčiu. Paruoškite marinatą iš:
- Alyvuogių aliejaus ir česnako druskos
- Juodųjų pipirų ir itališkų prieskonių
- Tarkuoto parmezano sūrio
Kepimo metodai
Kepsnelių storis | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Ploni (0.6 cm) | 204°C | 6-8 min |
Storesni (1.2 cm) | 204°C | 12 min |
Taip pat svarbu nekrauti per daug kepsnelių į krepšelį. Be to, nereikia vartyti mėsos kepimo metu, nes tai trumpas procesas.
Garnyro variantai
Kalakutienos kepsnelius puikiai papildo:
- Saldžiųjų bulvių skiltelės ir brokoliai
- Makaronai su marinara padažu
- Šviežios salotos
Iškeptus kepsnelius galite laikyti šaldytuve iki 5 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 3-4 minutes 175°C temperatūroje.
Žiedinių Kopūstų Užkandis

Image Source: JP.lt
Žiedinių kopūstų užkandis oro gruzdintuvėje yra vienas iš universaliausių patiekalų, kurį paruošite vos per 15 minučių.
Paruošimo būdai
Visų pirma, supjaustykite žiedinius kopūstus į 1-1.5 colio (2.5-3.8 cm) dydžio žiedynus. Taip pat svarbu nuplauti ir kruopščiai nusausinti žiedynus popieriniu rankšluosčiu. Be to, vienodas žiedynų dydis užtikrins tolygų iškepimą.
Kepimo etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pagrindinis | 200°C | 12-15 min |
Papildomas | 200°C | 1-2 min |
Padažo receptas
Žiedinius kopūstus galite patiekti su įvairiais padažais:
- Romesco padažu – papildomam baltymų kiekiui
- Žaliuoju tahini – sveikiesiems riebalams
- Pesto padažu – itališkam skoniui
Patiekimo variantai
Iškeptus žiedinius kopūstus galite patiekti kaip:
- Garnyrą prie pagrindinių patiekalų
- Užkandį su mėgstamu padažu
- Ingredientą sriuboms ar makaronų patiekalams
Taip pat galite laikyti iškeptus žiedinius kopūstus šaldytuve 3-4 dienas sandariame inde. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 200°F (93°C) temperatūroje kelias minutes.
Moliūgų Skiltelės
Rudens sezono favoritas – moliūgų skiltelės oro gruzdintuvėje – tai paprastas būdas paruošti maistingą ir skanų patiekalą. Visų pirma, tinkamas paruošimas užtikrina geriausią rezultatą.
Paruošimo technika
Nuplaukite moliūgą ir nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu. Taip pat supjaustykite jį 1-1.5 colio (2.5-3.8 cm) storumo skiltelėmis. Be to, galite nulupti odelę, nors tai nėra būtina – ji suteiks papildomo skonio.
Prieskonių mišinys
Populiariausi prieskonių deriniai:
- Klasikinis: druska, pipirai, muskatų riešutas
- Rytietiškas: cinamonas, česnako milteliai, paprika
- Žolelių: rozmarinas, džiovintos žolelės
Kepimo ypatumai
Etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Įkaitinimas | 180°C | 3 min |
Kepimas | 180°C | 20-25 min |
Svarbu dėti moliūgo skilteles į krepšelį vienu sluoksniu. Taip pat patikrinkite minkštumą po 15 minučių kepimo. Be to, iškeptas moliūgo skilteles galite laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų.
Saldžios Bulvės

Image Source: La maistas
Saldžios bulvės oro gruzdintuvėje yra vienas iš paprasčiausių būdų paruošti maistingą ir skanų patiekalą, kuris turi 50% daugiau skaidulų nei įprastos bulvės.
Pjaustymo būdai
Visų pirma, nulupkite saldžiąsias bulves ir supjaustykite jas vienodo dydžio kubeliais. Taip pat galite rinktis iš kelių pjaustymo variantų:
- 1/2 colio (1.3 cm) kubeliai greitam kepimui
- 1/4 colio (6 mm) lazdelės traškiems gruzdintoms bulvytėms
- Skiltelės ilgesniam kepimui
Prieskonių deriniai
Be to, saldžiąsias bulves galima gardinti įvairiais prieskoniais:
Prieskonių derinys | Sudėtis |
---|---|
Klasikinis | Druska, pipirai, česnako milteliai |
Aštrus | Harissa prieskoniai, paprika |
Saldus | Cinamonas, rudasis cukrus |
Kepimo temperatūra
Kepimo laikas priklauso nuo pjaustymo būdo:
- Kubeliai: 400°F (204°C) temperatūroje 10-12 minučių
- Skiltelės: 390°F (199°C) temperatūroje 15-20 minučių
Taip pat svarbu kratyti krepšelį kas 5-7 minutes, kad bulvės iškeptų tolygiai. Be to, prieš kepimą galite apšlakstyti bulves alyvuogių arba avokadų aliejumi geresniam rezultatui.
Vištienos Filė

Image Source: La maistas
Sultinga vištienos filė oro gruzdintuvėje tampa tobula, kai žinote keletą esminių gaminimo paslapčių. Visų pirma, tinkamas marinatas ir temperatūros kontrolė yra raktas į sėkmę.
Marinato receptūra
Prieš gaminimą, leiskite vištienai pasiekti kambario temperatūrą. Paruoškite marinatą iš:
- Alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių
- Česnako ir svogūnų miltelių
- Džiovintų žolelių (baziliko, oregano)
Taip pat marinuokite vištieną šaldytuve nuo 30 minučių iki 12 valandų.
Kepimo metodika
Vištienos dydis | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
4-5 oz | 204°C | 10-12 min |
6-8 oz | 204°C | 13-15 min |
9-12 oz | 204°C | 16-20 min |
Be to, įpjaukite storesnes vištienos vietas išilgai, kad mėsa keptų tolygiai.
Padažo pasiūlymai
Iškeptą vištieną galite patiekti su:
- Teriyaki padažu azijietiškam skoniui
- Medaus-česnako padažu
- Garstyčių padažu
Taip pat galite laikyti iškeptą vištieną šaldytuve iki 3 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite ją oro gruzdintuvėje 2-3 minutes 165°C temperatūroje.
Kiaulienos Medalionai
Kiaulienos medalionai oro gruzdintuvėje yra puikus pasirinkimas, kai ieškote greito ir skanaus patiekalo. Visų pirma, tinkamas mėsos paruošimas yra esminis žingsnis siekiant geriausio rezultato.
Mėsos paruošimas
Prieš pradėdami gaminti, supjaustykite kiaulienos nugarinę 1-1.5 colio (2.5-3.8 cm) medalionais. Taip pat svarbu nuimti sidabrinę plėvelę nuo mėsos paviršiaus. Be to, leiskite mėsai pasiekti kambario temperatūrą prieš kepimą.
Prieskonių mišinys
Paruoškite marinatą iš:
- Rudojo cukraus ir rūkytos paprikos
- Česnako ir svogūnų miltelių
- Garstyčių miltelių ir druskos
Kepimo etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pirminis | 200°C | 20-22 min |
Poilsis | – | 5 min |
Patiekimo būdai
Iškeptus medalionus galite patiekti su:
- Saldžiomis bulvėmis
- Ryžiais ir keptomis daržovėmis
- Šviežiomis salotomis
Taip pat galite laikyti iškeptus medalionus sandariame inde šaldytuve iki 3 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 3 minutes.
Lašišos Kepsneliai

Image Source: Receptai
Mėgaukitės tobulai iškeptu lašišos kepsneliu oro gruzdintuvėje per vos 10 minučių. Visų pirma, tinkamas paruošimas užtikrins, kad žuvis bus sultinga ir traški.
Žuvies paruošimas
Prieš kepimą, nusausinkite lašišą popieriniu rankšluosčiu. Taip pat rekomenduojama rinktis 1 colio (2.5 cm) storio centrinę filė dalį. Be to, kepkite lašišą su odele – tai padės išlaikyti drėgmę ir suteiks traškumo.
Prieskonių deriniai
Prieskonių mišinys | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Klasikinis | 200°C | 8-10 min |
Aštresnė versija | 200°C | 6-8 min |
Populiariausi prieskonių deriniai:
- Klasikinis: druska, pipirai, česnakas, paprika
- Azijietiškas: sojų padažas, imbiero milteliai
- Citrusinis: citrinų sultys, krapai
Garnyro idėjos
Lašišą puikiai papildo:
- Šviežios salotos su vyšniniais pomidorais
- Kepti šparagai arba brokoliai
- Kvinoja su daržovėmis
Taip pat galite laikyti iškeptą lašišą šaldytuve iki 3 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite ją oro gruzdintuvėje 350°F (175°C) temperatūroje kelias minutes.
Brokolių Užkandis
Brokoliai oro gruzdintuvėje tampa traškūs ir išsaugo visus vitaminus per vos 5-8 minutes. Visų pirma, tinkamas paruošimas užtikrins geriausią rezultatą.
Daržovių paruošimas
Nuplaukite brokolius ir supjaustykite į vienodo dydžio žiedynus. Taip pat svarbu nusausinti juos popieriniu rankšluosčiu. Be to, apšlakstykite alyvuogių aliejumi – nenaudokite purškiamo aliejaus, nes jis gali pažeisti oro gruzdintuvę.
Kepimo etapas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Pagrindinis | 190°C | 3-5 min |
Papildomas | 190°C | 2-3 min |
Padažo receptas
Paruoškite skanų dijon garstyčių padažą:
- Dijon garstyčios
- Grietinė arba jogurtas
- Česnako milteliai
- Citrinų sultys
Patiekimo variantai
Brokolius galite patiekti kaip:
- Garnyrą prie vištienos ar žuvies
- Užkandį su tahini padažu
- Ingredientą makaronų patiekalams
Be to, iškeptus brokolius galite laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 350°F (175°C) temperatūroje 2-3 minutes.
Morkų Lazdelės

Image Source: Receptai
Morkų lazdelės oro gruzdintuvėje yra puikus vitamino A šaltinis, o jų paruošimas užtruks vos 15-20 minučių. Visų pirma, tinkamas pjaustymo būdas užtikrins tobulą rezultatą.
Pjaustymo technika
Nulupkite morkas ir supjaustykite jas 1/4 colio (6 mm) storumo lazdelėmis. Be to, stenkitės išlaikyti vienodą storį, kad lazdelės keptų tolygiai. Taip pat galite pjaustyti morkas įstrižai, taip suteikdami joms įdomesnę formą.
Prieskonių mišinys
Prieskonių derinys | Sudėtis |
---|---|
Klasikinis | Druska, pipirai, džiovintas čiobrelis |
Rytietiškas | Imbiero milteliai, česnakas, kalendros |
Medaus glazūra | Medus, česnakas, sviestas, cinamonas |
Kepimo ypatumai
Įkaitinkite oro gruzdintuvę iki 190°C. Kepimo laikas priklauso nuo lazdelių storio:
- Plonos lazdelės: 7-9 minutės
- Storesnės lazdelės: 15-20 minučių
Taip pat svarbu pakratyti krepšelį įpusėjus kepimui. Be to, geresniam rezultatui pasiekti, apšlakstykite morkas alyvuogių aliejumi ir kepkite mažesnėmis porcijomis.
Iškeptas morkų lazdeles galite laikyti šaldytuve iki 4-5 dienų sandariame inde. Prieš patiekdami, pašildykite jas oro gruzdintuvėje 380°F (193°C) temperatūroje kelias minutes.
Šoninės Juostelės
Šoninės juostelės oro gruzdintuvėje tampa ypatingai traškios ir sveikesnės, nes riebalai nuvarva į apačią. Visų pirma, tinkamas paruošimas užtikrina geriausią rezultatą.
Marinato receptas
Prieš kepimą, nusausinkite šoninę popieriniu rankšluosčiu. Taip pat galite rinktis tarp kelių marinato variantų:
- Rudojo cukraus ir klevo sirupo
- Medaus ir česnako
- Juodųjų pipirų ir rūkytos paprikos
Kepimo metodai
Šoninės tipas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Plona | 175°C | 8-10 min |
Stora | 200°C | 10-12 min |
Be to, svarbu įpilti puodelį vandens į apatinę oro gruzdintuvės dalį, kad išvengtumėte dūmų. Taip pat rekomenduojama apversti šoninę įpusėjus kepimui.
Padažo pasiūlymai
Iškeptą šoninę galite patiekti su:
- Klevų sirupu pusryčiams
- Barbekiu padažu sumuštiniams
- Medaus-garstyčių padažu užkandžiams
Taip pat galite laikyti iškeptą šoninę šaldytuve iki 3 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite ją oro gruzdintuvėje 2-3 minutes 175°C temperatūroje.
Kukurūzų Burbuolės
Vasaros skonis jūsų virtuvėje – kukurūzų burbuolės oro gruzdintuvėje iškepa per 12-14 minučių. Visų pirma, šis gaminimo būdas užtikrina tolygų apskrudimą ir išsaugo natūralų kukurūzų saldumą.
Paruošimo būdai
Prieš kepimą, nulupkite kukurūzų lukštus ir pašalinkite šilkus. Taip pat galite perpjauti burbuoles pusiau, kad tilptų į gruzdintuvę. Be to, prieš kepimą, lengvai apšlakstykite kukurūzus aliejumi geresniam rezultatui.
Kukurūzų tipas | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Švieži | 180°C | 15-18 min |
Šaldyti | 200°C | 12-14 min |
Prieskonių deriniai
Išbandykite šiuos skonius:
- Klasikinis: sviestas, druska, pipirai
- Meksikietiškas: čili milteliai, žolelės, laimas
- Rytietiškas: sezamo aliejus, česnakas
Patiekimo idėjos
Kukurūzus puikiai papildo įvairūs padažai ir priedai. Galite patiekti su tirpintu sviestu ir druska arba išbandyti meksikietišką variantą su majonezu, kotiža sūriu ir čili milteliais. Taip pat puikiai tinka prie griliuotos mėsos ar žuvies patiekalų.
Iškeptus kukurūzus galite laikyti šaldytuve iki 3-5 dienų. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 2-3 minutes 175°C temperatūroje.
Grybų Kepsneliai
Grybų kepsneliai oro gruzdintuvėje yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikesnės alternatyvos įprastiems mėsos patiekalams. Visų pirma, tinkamas grybų paruošimas yra esminis žingsnis siekiant geriausio rezultato.
Grybų paruošimas
Nuplaukite grybus ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Taip pat galite naudoti įvairias grybų rūšis:
- Paprastuosius grybus
- Portobello grybus
- Shiitake grybus
Prieskonių mišinys
Prieskonių derinys | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Klasikinis | 200°C | 12 min |
Česnakinis | 180°C | 8-10 min |
Be to, prieš kepimą apšlakstykite grybus alyvuogių aliejumi ir įtrinkite prieskoniais. Klasikiniam deriniui naudokite:
- Česnako miltelius ir svogūnų miltelius
- Džiovintas žoleles
- Druską ir pipirus
Kepimo metodika
Įkaitinkite oro gruzdintuvę iki 392°F (200°C) temperatūros 5 minutes. Taip pat svarbu nekrauti per daug grybų į krepšelį – jie neturėtų liestis. Po 6 minučių apverskite grybus ir kepkite dar 6 minutes. Iškeptus grybus galite laikyti šaldytuve iki 24 valandų.
Saldūs Obuoliai

Image Source: Sulieknek.lt
Kepti obuoliai oro gruzdintuvėje – tai puikus būdas paruošti sveiką desertą, kuris primena obuolių pyrago įdarą, bet yra daug sveikesnis. Visų pirma, tinkamas obuolių pasirinkimas yra esminis žingsnis siekiant geriausio rezultato.
Obuolių paruošimas
Rinkitės kietus ir saldžiarūgščius obuolius, pavyzdžiui, Honeycrisp, Gala arba Fuji veisles. Taip pat supjaustykite obuolius 1/2 colio (maždaug 1,3 cm) griežinėliais. Be to, nulupti obuolių nereikia – odelėje yra daug skaidulų ir vitaminų.
Prieskonių deriniai
Prieskonių mišinys | Temperatūra | Laikas |
---|---|---|
Klasikinis cinamono | 190°C | 8-12 min |
Su kardamonu | 190°C | 10 min |
Klasikiniam deriniui naudokite:
- Cinamoną ir vanilės ekstraktą
- Klevų sirupą arba medų
- Žiupsnelį druskos skonių išryškinimui
Patiekimo būdai
Iškeptus obuolius galite patiekti su:
- Graikiniu jogurtu pusryčiams
- Vanilės ledais desertui
- Graikinio jogurto ir riešutų deriniu
Taip pat galite laikyti iškeptus obuolius šaldytuve iki 2 dienų sandariame inde. Prieš patiekdami, pašildykite juos oro gruzdintuvėje 165°C temperatūroje kelias minutes.
Palyginimo lentelė
Oro Gruzdintuvės Receptų Palyginimo Lentelė
Patiekalas | Kepimo temperatūra | Kepimo laikas | Pagrindiniai prieskoniai | Laikymo laikas |
---|---|---|---|---|
Traškios Bulvytės | 200°C | 15-20 min | Druska, pipirai, česnako milteliai | 4-5 dienos |
Vištienos Sparneliai | 180-200°C | 23-24 min | Česnakas, druska, prieskoniai | 3-4 dienos |
Žuvies Filė | 175°C | 10-12 min | Druska, pipirai, Old Bay | 3 dienos |
Daržovių Traškučiai | 200°C | 12 min | Druska, rūkyta paprika | 1-2 mėnesiai |
Kiaulienos Šonkauliukai | 160°C | 30-35 min | Barbekiu prieskoniai, medus | 4 dienos |
Krevetės su Česnaku | 200°C | 7-8 min | Česnakas, druska, citrina | 3-4 dienos |
Cukinijų Žiedai | 163°C | 18-22 min | Džiūvėsėliai, parmezanas | N/A |
Falafeliai | 190°C | 15 min | Kmynai, kalendros, česnakas | 2 mėnesiai |
Sūrio Rutuliukai | 190°C | 6-8 min | Česnakas, džiūvėsėliai | 1 savaitė |
Baklažanų Griežinėliai | 190°C | 17-20 min | Panko džiūvėsėliai, parmezanas | 5 dienos |
Vištienos Filė | 204°C | 10-20 min | Česnakas, žolelės | 3 dienos |
Lašišos Kepsneliai | 200°C | 8-10 min | Druska, pipirai, česnakas | 3 dienos |
Brokolių Užkandis | 190°C | 5-8 min | Alyvuogių aliejus, druska | 3-4 dienos |
Morkų Lazdelės | 190°C | 15-20 min | Druska, pipirai, čiobrelis | 4-5 dienos |
Šoninės Juostelės | 175-200°C | 8-12 min | Rudasis cukrus, pipirai | 3 dienos |
Kukurūzų Burbuolės | 180-200°C | 12-18 min | Sviestas, druska, pipirai | 3-5 dienos |
Grybų Kepsneliai | 200°C | 12 min | Česnakas, žolelės | 24 valandos |
Saldūs Obuoliai | 190°C | 8-12 min | Cinamonas, vanilė | 2 dienos |
Išvada
Akivaizdu, kad oro gruzdintuvė atveria plačias galimybes virtuvėje – nuo traškių užkandžių iki maistingų pagrindinių patiekalų. Pateikti 50 receptų ne tik padės sutaupyti laiko, bet ir leis mėgautis sveikesniais patiekalais naudojant minimalų aliejaus kiekį.
Svarbu paminėti, kad kiekvienas receptas buvo kruopščiai išbandytas, siekiant užtikrinti geriausius rezultatus. Temperatūros ir laiko rekomendacijos padės pasiekti tobulą traškumą išsaugant maistingąsias medžiagas.
Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad oro gruzdintuvėje paruoštuose patiekaluose išlieka iki 50% daugiau vitaminų, lyginant su tradiciniu kepimu. Receptų įvairovė – nuo daržovių iki mėsos ir žuvies – leidžia kiekvienam rasti sau tinkamą variantą.
Galiausiai, oro gruzdintuvė tampa neatsiejama modernios virtuvės dalimi, padedančia ruošti skanius ir sveikus patiekalus greitai bei paprastai. Receptų kolekcija nuolat papildoma naujais atradimais, todėl kviečiame sekti mūsų naujienas ir dalintis savo patirtimi gaminant.
DUK
K1. Kiek laiko paprastai užtrunka paruošti patiekalą oro gruzdintuvėje? Dauguma patiekalų oro gruzdintuvėje paruošiami per 10-20 minučių. Pavyzdžiui, vištienos filė iškeps per 10-20 minučių, priklausomai nuo jos dydžio, o daržovės – per 5-15 minučių.
K2. Ar reikia naudoti aliejų gaminant oro gruzdintuvėje? Nors aliejus nėra būtinas, nedidelis jo kiekis gali pagerinti patiekalo skonį ir tekstūrą. Užtenka lengvai apšlakstyti ingredientus aliejumi arba naudoti purškiamą aliejų.
K3. Kokie produktai geriausiai tinka gaminti oro gruzdintuvėje? Oro gruzdintuvėje puikiai gaminasi įvairūs produktai – nuo daržovių (bulvytės, brokoliai) iki mėsos (vištienos sparneliai, kiaulienos medalionai) ir žuvies. Taip pat tinka ruošti užkandžius, pavyzdžiui, falafelius ar sūrio rutuliukus.
K4. Ar galima gaminti šaldytus produktus oro gruzdintuvėje? Taip, oro gruzdintuvėje galima gaminti šaldytus produktus. Paprastai reikia šiek tiek ilgesnio gaminimo laiko ir aukštesnės temperatūros, lyginant su šviežiais produktais. Pavyzdžiui, šaldytos bulvytės kepamos 200°C temperatūroje 10-15 minučių.
K5. Kaip tinkamai prižiūrėti ir valyti oro gruzdintuvę? Po kiekvieno naudojimo leiskite oro gruzdintuvei atvėsti, tada išplaukite krepšelį ir vidų šiltu muiluotu vandeniu. Nenaudokite abrazyvinių valymo priemonių. Reguliariai valykite oro gruzdintuvę, kad išvengtumėte riebalų kaupimosi.